Sigridslunds konserter 2024

kvällar med livemusik på Sigridslund!

Konserterna sker inomhus mars - maj och 19 aug-dec  och  utomhus   3 juni - 8 aug !

Caféet öppnar kl. 18 för ev förtäring och dryck innan.    Alla konserter startar kl 19 

Entré 280 kr,    pensionär / studerande 250 kr.-,  0-7 år gratis i vuxens sällskap.    Medlemmar 250/220 kr  (Bli medlem !)

 SE PROGRAMMET NEDAN: uppdateras efterhand klicka på bilderna för ljud/video

Slängpolska Social Club 15 juni

Annika Björkegren tvärflöjt och altflöjt.
Ray Cooper cello.
Gustav Andersson piano.
Robert Persson fiol och altfiol.
Melodierna kommer från våra olika musikaliska handbagage och är en blandning
av folklig tradmusik från 1700-2000-talet och nykomponerat.
Ibland dansinspirerat, ibland sirligt mollstämt med smak av både Vivaldi och
Bellman. Vi rör oss mellan kärva intervall och humor, en upptäcktsfärd som
instrumenten gillar!
Annika Björkegren har med den gotländska folkmusikgruppen Gunnfjauns kapell
turnerat runtom i Sverige samt i Norge, Tyskland och England.
Ray Cooper är en singer songwriter och multiinstrumentalist baserad i Sverige.
Under många år spelade Cooper med Oysterband, han gick solo 2013
och har sedan dess spelat in fyra soloalbum.
Robert Persson är en allmänpraktiserande musikant. Spelar bland annat med Flen
VärldsOrkester. Har spelat allt från medeltida musik, folkmusik till jazz och
klassiskt. Riksspelman på Sörmländsk tradition.
Gustav Andersson är frilansande ackompanjatör, tonsättare, arrangör och
kyrkomusiker. Han spelar även i bluesband, i jazzkvartett samt i ett flertal
duokonstellationer i genrer som spänner från techno till klassiskt.

EMMA ELLIKA EXTRA 18 juni

Två mästerliga musiker i ett samspel som kokar av driv och färgrikedom.
Det är tätt, lyssnande och egensinnigt, alltid med svänget i centrum.

Djupt förankrade i den gamla spelmanstraditionen spelar Emma & Ellika kraftfulla, variationsrika meloditolkningar och improviserat stämspel. Nya kompositioner av både Emma och Ellika står sida vid sida med traditionsmaterial från Bingsjö och Orsa. Fioler och omstämda altfioler; röster med starkt personliga uttryck.

Blåtoner, gungstråk, tyngd, lätthet, improvisation och dans finns i den här världen där arvet efter det storspelmän som Nils Agenmark, Gössa Anders Andersson, Solo Cissokho och K. Shivakumar är en röd tråd i de båda musikernas rika erfarenhet. En historia fylld av musik från andra kulturer och genrer såväl som svensk spelmanstradition.

Två spelmän som inspireras och lånar av de gamla mästarna för att fortsätta framåt.
Emma & Ellika spelar rotat och nytt. En musik färgad av världen och tiden.

EMMA ELLIKA EXTRA

Ett projekt tillsammans med gästmusikerna cellomästaren Anders Löfberg (Nordic) och rytmiska magikern Rafael Sida (Ale Möller Band).

I EXTRA fördjupar vi stråkklangen och svänget. Spelmansmusik med nyfikenhet och tätt samspel.

Double Inn 25 juni

Bandet Double Inn från Katrineholm kombinerar musikalitet och spelglädje som ibland gör det omöjligt att stå still.
Bandets medryckande irländska tongångar gör att publiken sällan lämnas oberörd. Med irländsk och keltisk folkrock och med flängande kiltar, bjuder Double Inn på musik fylld av glädje och energi. Även en och annan vemodig ballad finns på repertoaren

Hazelius Hedin 2 juli

Esbjörn Hazelius - Sång, Cittern, Violino d'amore och gitarr

Johan Hedin – Nyckelharpa, Octave Nyckelharpa och sång

JOHAN HEDIN och ESBJÖRN HAZELIUS är var och en bland de främsta folkmusikerna i Sverige idag och har ända sedan duon Hazelius Hedin bildades 2008 haft stort genomslag på den skandinaviska folkscenen.

Med tonerna av nyckelharpa, oktavnyckelharpa, cittern, gitarr och violin d'amore tillsammans med Esbjörns hjärtvärmande röst frammanar Hazelius Hedin sin omisskännliga, djupt berörande version av den svenska folkmusiken, och erbjuder lyssnaren en vindlande resa genom gränslandet. mellan dåtid och nutid.

Esbjörn Hazelius och Johan Hedin är båda uppvuxna i södra Sverige, där den traditionella pardanspolskan råder.

Hazelius Hedins senaste album SILVERDALEN ( Silver Valley ) 2022 är en samling musik från vitt skilda epoker. Medeltida ballader, emigrantsånger, bondesagor och danslåtar från 1600-, 1700- och 1800-talen tillsammans med nykomponerad instrumental och vokalmusik skapar en befriande spännvidd. I "Wrångel" möter vi bonden inför pigans orimliga krav på guldringar, stora mängder öl och nattsängsällskap. "Den som frisker är och sund", som går tillbaka till 1600-talet, är förvånansvärt aktuell med sitt tema om vikten av en god hälsa. En vacker låt med mystiskt titeln ”Zoblar” pussel med sitt okända ursprung. Bland skivans mer energifyllda partier hör vi de vilda ”Jämtlåtarna” och en schottis tillägnad ”Vem som helst”. I likhet med tidigare släpp består inspelningarna på Silverdalen enbart av rena liveinspelningar från Johan Hedins akustiska världar: nyckelharpa & oktavnyckelharpa, och Esbjörn Hazelius: sång, cittern, gitarr & violin d'amore.

Quilty 6 juli

Quilty bildades 1993 och bandet har genom åren etablerat sig som Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik. Med personliga arrangemang, musikalisk virtuositet och klangfylld stämsång har de satt sin prägel på den traditionella musiken och rönt stor framgång på sina turnéer och i konsertsamarbeten med körer och symfoniorkestrar över hela landet.

Bengan Janson & Malin Foxdal 9 juli

Möt två traditionsbärare i en intim, avskalad konsert där rösterna och berättandet får ta plats. Innerligt, varmt och humoristiskt blir det när dessa artister blandar folkmusik, jazz och visa med ett stort mått av improvisation och lekfullhet.

Att placera in den glade spelmannen Janson i ett fack låter sig inte göras. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans, folkmusikens och musik-komikens värld, allt är spelbart. Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.

Malin har under sina 20 år som artist rört sig mellan folkmusik, visa, jazz och musikteater. En gränslös sångerska, som med sin starka scennärvaro och personliga uttryck trollbundit publik i hela landet såväl som Europa, USA och Asien.

Åsa Jinder 16 juli

Åsa Jinder är en av våra mest folkkära och välmeriterade artister.
Få turnerande artister i dag har Åsa Jinders rutin. Musikaliteten, scennärvaron och inte minst folkligheten har gjort hennes 47 år långa musikkarriär möjlig.
Hon har erhållit medalj av kungen, sommarpratat, spelat på Nobelfesten, och vunnit Eurovision Song Contest. Hon har verkat internationellt i ett stort antal länder, är i Sverige nyckelharpan personifierad.

Åsa har en alldeles unik utstrålning på scen, med sin avväpnande personlighet och vida musikalitet fångar hon publiken med både humor och allvar. Räkna med att bli berörd.
Åsa var senast aktuell på turné tillsammans hon då tolkade Ted Gärdestad låtskatt.
Åsa har även skrivit texten till den kritikerrosade musikalen ”Vänd om min längtan” som sedan september 2023 går för fulla hus i Wasa Teater i Vasa, Finland.

”Hennes stora konstnärskap är odiskutabelt. Både som artist, låtskrivare och författare.” – ÖP

”Åsa Jinder är riksspelkvinna med stort R, prisbelönad en masse och mästare på nyckelharpa. Faktum är dessutom att karriären går ganska exakt fyra decennier tillbaka i tiden. Att hävda att hon är en institution i svenskt musikliv är således ett understatement.” – Skånska Dagbladet

Eva Tjörnebo & Viskompaniet 19 juli

Folkmusikgruppen Eva Tjörnebo & Viskompaniet har uppträtt med folkliga visor och spelmansmusik i 30 år! Gruppens stora inspiration har varit äldre sångare och spelmän som de besökt. De fortsätter gräva i den gamla svenska visskatten med kärleksvisor, skämtvisor, sjömansvisor mm som de framför i en hisnande blandning av allvar och skämt.
Gruppen spelar på nyckelharpor, dur-och dragspel, gitarr, flöjter, mandolin, mungiga med mera.

Eva har fått många utmärkelser och kulturstipendier för sin vissång, till exempel Viksta-Lasse- stipendiet och Ulf-Peder Olrogstipendiet. Gruppen har gett ut 5 CD-skivor och varit Grammisnominerad.

ODE 23 juli

ODE är den magiska konstellationen av tre glittrande stjärnor på den svenska folkmusikhimlen: Olle Linder (mandola, 8-strängad gitarr, slagverk och sång), Dan Knagg (slagverk, sång, gitarr) och Emilia Amper (nyckelharpa och sång). Deras kemi som personer och musiker är extraordinär och deras fängslande låtar, smittande groove och charmiga närvaro på scen får publiken att le, gråta och dansa. Deras repertoar bygger enbart på deras egna nyskrivna material, och deras texter är inspirerade av saker som berör här och nu. Miljön och ljudet är fyllda av rytmiska influenser från Sverige, Västafrika, Latinamerika och Mellanöstern, från traditionell musik, nutida folkmusik och pop.

ODEs debutalbum "Och hela världen den log" släpptes i juni 2013, och sedan dess har de turnerat i Sverige, Norge, USA, Kanada och Frankrike. 

I folk- och väldsmusikensemblen ODE finns influenser både från Sverige men också från bl a Latinamerika och Mellanöstern. Folkmusiktradition och nytt och pop/visa.

På konserten kommer ODE att framföra nyskrivna låtar med fängslande sånger och smittande groove. Tre svenska folkmusikstjärnor Olle Linder, mandola/slagverk, Dan Knagg, slagverk/gitarr och Emilia Amper nyckelharpa/sång, med extraordinär kemi som personer och musiker och alltid charmig scennärvaro!

Lykke 30 juli

Folkmusikduon som är ett måste varje sommar! Ös, samspel och sväng på såväl dansloge som konsertscenen. Vår fina Lovis som ni även möter i caféets kassa under helger och sommaren spelar här tillsammans med glädjespridande Evelina.
Tillsammans skapar de magisk musik. Många är de som lyssnat på dom genom åren hos oss på Sigridslund och i dom hittat sina nya favoritartister.

Simonson, Marine, Wiskari 6 augusti

Lekfullt, lätt och lustfyllt samspel mellan tre helt unika musikerröster. Tillsammans
botaniserar de i traditionella polskor, valser, hallingar och nya kompositioner.
Samtida nordisk rotmusik på saxofon, flöjt och fiol när den är som vackrast.
Mia Marine har gjort sig ett namn som ensemblemusiker, solospelare och pedagog inom
folkmusikgenren. Hon brinner för samspelet, stämspelet och svänget! Som kompositör och
arrangör skriver hon musik både för egna projekt och för exempelvis undervisning på kulturskolor.
Turnéerna går runtom i världen med olika band och soloprojekt. Du kanske har hört henne spela
fiol i MP3, Marine & Roswall, Marin/Marin eller med Lena Willemarks Blåferdi. Till vardags
undervisar hon på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, och på sin egen
online-skola; Fiddle Academy.
Jonas Simonson är en av Sveriges mest rutinerade och innovativa flöjtister inom nordisk
folkmusik. Under de senaste 35 åren har han turnerat runt i världen med sin musik. Som
flöjtpionjär har han haft stor inverkan på den innovativa svenska folkmusikscenen. Hans intensiva
och rytmiska flöjtspel kan höras i bl.a. Groupa, flöjtsextetten Tuultenpesä samt i trio med Anders
Jormin kontrabas och Karin Nelson orgel. Du kan lyssna till hans unika stil på tidigare inspelningar
med Den Fule, Crane Dance trio, Kapell Frisell, Zephyr m.fl.
Hanna Wiskari Griffiths har varit verksam som frilansande musiker och pedagog de senaste 20
åren med olika band och projekt. Med sopransaxofonen som huvudinstrument och den nordiska
folkmusiken som grund har Hanna ägnat många år till att utveckla sitt sound och personliga stil
som bland annat har hörts i Goodland Trio, NID och Habbadám. Under det senaste decenniet
har Hanna arbetat som musikalisk ledare för Ethno, ett internationellt musikprojekt för unga
musiker från hela världen. När hon flyttade till Nya Zeeland 2016 bestämde hon sig för att starta
ett Ethno där, och är en av grundarna och huvudorganisatörerna av Ethno New Zealand.

TIDIGARE KONSERTER I ÅR